Hoogsensitief

Je hoort steeds vaker ouders zeggen dat hun kind hooggevoelig is of dat ze zichzelf bewust worden dat ze hoogsensitief zijn.  In deze 24 uurs economie is het steeds belangrijker dat je leert om met je eigen hoogsensitiviteit om te gaan.

Maar wat is een Hoogsensitief persoon? 

Hoogsensitief persoon of hsp staat voor: highly sensitive person, oftewel 'zeer gevoelig persoon'. Een hoogsensitief persoon is iemand die veel waarneemt en ook intens waarneemt. Deze waarneming kan tot overprikkeling leiden. Hoogsensitiviteit is nochtans geen aandoening of stoornis, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Hooggevoeligheid betekent in dit geval ook niet 'erg emotioneel'. In de praktijk zie ik juist dat veel hsp'ers vooral in het 'hoofd zitten' en niet altijd makkelijk bij hun eigen gevoel kunnen.

‘De’ hoogsensitieve persoon bestaat bovendien niet. De eigenschap wordt gekleurd door andere persoonlijkheidstrekken, door ervaringen en door de context waarin je je bevindt. In de praktijk blijkt dat de manier waarop individuen omgaan met de dagelijkse overdosis aan prikkels, heel individueel is en afhankelijk van andere karaktereigenschappen en opvoedingspatronen. Hoogsensitiviteit is slechts één eigenschap, naast vele andere die we bezitten. Het is daarom een illusie te denken dat hoogsensitiven in alles op elkaar lijken.

Hoe ga ik met mijn eigen HSP om?

Overprikkeling kan bij een hoogsensitief persoon grote proporties aannemen en leiden tot veel klachten. Zoals elke medaille heeft ook hoogsensitiviteit twee kanten: positieve eigenschappen en minder leuke. Met deze training zal ik je inzicht en handvatten geven om te gaan met je hoogsensitiviteit zodat klachten beperkt blijven en je de kracht van hoogsensitiviteit gaat ervaren.

Niet alleen de tastbare en inzichtbare prikkels beïnvloeden ons. Ook minder goed verklaarbare dingen merken hoogsensitiven (vaak onbewust) op. Ernaar luisteren is een hele kunst. Er vervolgens adequaat mee omgaan is weer een ander verhaal. De omgang met emotionele gevoeligheid, invoelendheid, vermogen zich te verbinden op een diep niveau, maken het leven enerzijds heel rijk, anderzijds heel lastig. Deze training gaat je leren om opnieuw te luisteren naar intuïtieve signalen, naar ons innerlijke kompas.

Kortom, in deze training wordt gewerkt aan 5 componenten: 

- Ben jij HSP (of Hoogbegaafd)?
- Wat is HSP?
- Hoe ga ik met mijn eigen HSP om?
- Wat voor een effect heeft dit op mijn stress (gevoeligheid)
- Hoe kan ik goed voor mezelf zorgen ivm mijn hoogsensitiviteit?

Wil je meer weten over hoogsensitiviteit of twijfel je of je hoogsensitief bent? Meld je dan hieronder aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens een kennismakingsgesprek is er alle ruimte om te bekijken waar jouw behoefte ligt en wordt alles uitgelegd over de training.

Aanmeldformulier kennismakingsgesprek

Ja, ik wil graag uitgenodigd worden voor een vrijblijvend kennismakingsgeprek.


 

Bij Centro Mio

  • Ervaren trainster
  • Vergoeding zorgverzekering mogelijk
  • Ruim 10 jaar ervaring
  • Overzichtelijk cursusmateriaal