Wat is Mindfulness?

Wat is Mindfulness?

Mindfulness  ('opmerkzaamheid’ of 'aandachtigheid') is een wetenschappelijk onderbouwde, veelbelovende stroming binnen de psychotherapie en wordt gegeven in de vorm van trainingen. Mindfulness helpt je in het hier en nu te zijn en te zien wat er werkelijk is en niet wat je wenst dat er is. Op deze manier wordt je bewuster van jezelf en de manier waarop je in het leven staat, zonder oordeel. Mindfulness is hierbij niet alleen een formele techniek waarbij je leert mediteren, maar waarbij je als het ware een nieuwe levenshouding aanneemt/aanleert.

In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we op de automatische piloot – onbewust. Er zijn zoveel dingen die onze aandacht en inzet vragen. Meestal zijn we bezig met wat zich in de toekomst zal voordoen of wat zich in het verleden voordeed, met fantasieën, gedachten of piekeren en oordelen. Zo kunnen we zomaar een groot deel van de dag ‘missen’. Dit patroon is te doorbreken met Mindfulness.

Mindfulness ontspanning

Je leert mindfulness door te oefenen. Dit heeft een aantal positieve gevolgen. Door vaker jouw aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in jouw hoofd. Je kunt je beter concentreren en ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Tegelijkertijd worden jouw ervaringen een stuk levendiger en intenser door er jouw volle aandacht aan te schenken. Daarbij leer je beter jouw grenzen te bewaken en wordt je zelfbewuster en zelfverzekerder.