In de online cursus Happiness at Work van de Universiteit van Berkeley staat het PERK-model centraal. PERK is een acroniem voor de vier pijlers onder ons werkgeluk: Purpose, Engagement, Resilience, Kindness (een hoger doel, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid).

1. Purpose draait erom dat je dagelijkse werkzaamheden passen bij jouw belangrijkste persoonlijke waarden. Je doet dingen waar je van houdt en waar je in gelooft.

2. Engagement gaat over de emotionele betrokkenheid bij je werk. Drie elementen spelen daarbij een rol. Allereerst: plezier, bijvoorbeeld leuk contact met collega’s. Ten tweede: autonomie, de ruimte om zelf te beslissen over je agenda, je taken en je persoonlijke ontwikkeling. En als derde: de gelegenheid om werk te doen waar je in opgaat en waarbij je niet telkens op de klok zit te kijken.

3. Resilience focust op de vraag of je kunt omgaan met tegenvallers. Kun je ervan leren en je aanpassen aan nieuwe omstandigheden? Dit is essentieel voor je werkgeluk. Maar hoe vergroot je je persoonlijke veerkracht? Mindfulness helpt hierbij. Leren om minder af te dwalen en meer met je gedachten bij je huidige activiteiten te zijn.

4. Kindness draait om vriendelijkheid tussen collega’s. Respectvol met elkaar omgaan, spullen delen, goed luisteren naar een ander en elkaar complimenten geven. Om een stapje verder te gaan, moet je jezelf oefenen in pro-sociaal gedrag: werken aan je empathie, compassie en dankbaarheid. Deze eigenschappen leiden niet alleen tot meer werkgeluk, maar ook tot betere samenwerking.

Met het PERK-model in gedachten snap je beter dat mensen prima gelukkig kunnen zijn in heel verschillende werkomgevingen. Veel van de punten op dit lijstje draaien namelijk niet om de organisatie of je functie, maar om dingen waar je zelf de baas over bent. Wie doelbewust zoekt naar de positieve kanten van zijn werk, wie zelf beslissingen neemt over zijn loopbaan, wie bovendien niet te veel piekert en aardig is voor anderen, kan overal gelukkig worden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.