Vergoeding individuele begeleiding (Counseling)

Individuele begeleiding kan worden vergoed onder de Aanvullende polis/alternatieve hulpverlening. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering en valt buiten het ‘eigen risico’. Informeer bij je zorgverzekeraar. Centro Mio is aangesloten bij de beroepsvereniging LVPW en RBCZ, daarnaast is Brigitta als erkend en geregistreerd mindfulness trainer (categorie 1) aangesloten bij de Vereniging Voor Mindfulness (VVM) en Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen (VMBN).

Op ZorgWijzer staat een overzichtspagina met vergoedingen voor counseling per zorgverzekeraar.

Je kunt ook overwegen om je werkgever te vragen om een vergoeding. Het is niet ongebruikelijk dat werkgevers bijdragen in de kosten voor preventie of behandeling van psychische klachten (bijvoorbeeld in het geval van een burnout). Ook kunnen de kosten soms gedeclareerd worden in het kader van een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Vergoedingen mindfulness 

Kort overzicht:

Uitgebreid overzicht:

De verzekeraars VGZ, UnitedConsumers, Univé, Umcz, IZA Gezond Samen en IZA Overig vergoeden in het aanvullende pakket mindfulness bij burn-out klachten. Voorwaarden: de MBSR of MBCT moet gegeven worden door mindfulnesstrainers die VMBN lid categorie 1 zijn. Ook moet de deelnemer een verwijsbrief van de huisarts of bedrijfsarts hebben. De verwijsbrief kan de deelnemer samen met de factuur van de training meesturen naar de verzekeraar.

Mindfulness voor mantelzorgers

Menzis biedt mogelijkheden tot vergoeding van de mindfulnesstraining als je intensief betrokken bent bij de verzorging van een naaste. Vraag de voorwaarden voor de vergoeding goed na. Centro Mio voldoet aan de gevraagde registratie bij de VMBN.

 

Belastingdienst

Vergoedt de ziektenkostenverzekeraar niets, dan kun je de kosten voor een training als aftrekpost bij je aangifte van de inkomensbelasting meenemen. De kosten zijn aftrekbaar bij de belastingaangifte onder de post ‘buitengewone lasten ziektekosten’, wanneer de training door een huisarts of arts/specialist is geadviseerd. Of wanneer de mindfulness training gericht is op de je (toekomstige) beroep. Er geldt wel een drempel, dus goed controleren, je bent zelf verantwoordelijk. Voor meer informatie en voorwaarden: belastingdienst.nl