Blijf jezelf ontwikkelen als hoogsensitiviteit professional!
Ben jij een (zorg)professional en heb jij te maken met hoogsensitive personen binnen jouw eigen beroepspraktijk? Dan ben jij bij Centro Mio aan het juiste adres. Wij verzorgen trainingen met een tweeledig doel: je leert wat hoogsensitiviteit is en leert hoe jij dat kunt toepassen in je werk. Tevens leer je interventies waar jouw doelgroep baat bij heeft..
Hoogsensitiviteit
De training ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’ probeert daar een antwoord op te geven en helpt je te bepalen in hoeverre het mogelijk is om daar in je eigen praktijk iets mee te doen. Door middel van theorie, casuïstiek en supervisie vorm jij een visie op hoogsensitiviteit, die jou in staat stelt psycho-educatie te geven. Daarbij leer je te overzien welke thema’s vanuit de vraag van de cliënt een relatie hebben met hoogsensitiviteit en op welke wijze er dan een aanpassing in de behandeling nodig is.
Voor welke professional is hoogsensitiviteit voor professionals geschikt?
De training ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’ is bedoeld voor coaches, therapeuten en psychologen die nuchtere en actuele kennis van HSP in de eigen praktijk willen integreren. De training wordt gegeven door Brigitta Derksen, counsellor, HSP en deskundige op het gebied van stress en hoogsensitiviteit.
Hoogsensitiviteit is geen ziekte, noch een diagnose. Toch blijkt dat hoogsensitieve cliënten zich in de hulpverlening niet gezien en geholpen voelen als dit onderwerp blijft liggen in de behandeling. Hoe komt dat? Waarom is het zo belangrijk en wat moet je er dan mee in de praktijk?
De training ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’ probeert daar een antwoord op te geven en helpt je te bepalen in hoeverre het mogelijk is om daar in je eigen praktijk iets mee te doen. Door middel van theorie, casuïstiek en supervisie vorm je je een visie op hoogsensitiviteit die je in staat stelt tenminste psycho-educatie te geven en te overzien welke thema’s in de vraag van de cliënt een relatie hebben met hoogsensitiviteit en op welke wijze er dan een aanpassing in de behandeling nodig is. Ook GGZ-professionals worden uitdrukkelijk uitgenodigd om dit onderwerp te integreren in de praktijk.
Wat is het programma van Hoogsensitiviteit professioneel gezien?
Opbouw van de training:
1. Het leren herkennen en benoemen van HSP thema’s in de levensloop;
2. Hoogsensitiviteit als verklaringsmodel hanteren, strategieën herkennen en positief labelen;
3. Werken met de Cirkel van Overprikkeling, preventie van burn-out bij HSP en stress gerelateerde klachten;
4. Grensbewustzijn en de invloed van grensoverschrijdingen;
Supervisie
5. Intervisie en casuïstiek. Ontwikkelen en inzetten van je eigen sensitiviteit.
6. Supervisie en casuïstiek. Implementeren van hoogsensitiviteit in je praktijk. Hoogsensitiviteit onderscheiden van de DSM
Investering
Zes dagdelen verspreid over vier maanden zodat je voldoende gelegenheid hebt om jezelf te ontwikkelen en het geleerde te toetsen en in praktijk te brengen. Indien mogelijk vorm je een blijvende intervisiegroep.
Aan te schaffen literatuur
Tol, A. (2014). Hoogsensitiviteit professioneel gezien: Sensitiviteit als verklaring
onder psych(osomat)ische klachten. Amsterdam: Boom/Nelissen.
Aanbevolen:
Aron, E.N. (2010). Hoogsensitieve personen en psychotherapie: Handboek voor psychotherapeuten en patiënten. Amsterdam: De Arbeiderspers.
Hoogsensitiviteit plaatsen in de hulpverlening
Het boek ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’ maakt onderdeel uit van deze training. In deze training draait het om het creëren van de juiste mindset om HSP in uw praktijk te gaan begrijpen.
Hoe kan men hoogsensitiviteit plaatsen in zijn praktijk? Hoe herken je het überhaupt, hoe belangrijk is het om er iets mee te doen, welke thema’s zijn belangrijk voor HSP, hoe kan het dat het overlapt met ziektebeelden, hoe kun je hier mee omgaan in de praktijk als het geen diagnose is, geen aandoening en geen ziekte? Vier workshops die hulpverleners een nieuw spoor van denken bieden over HSP.
Deze workshop-serie wordt aangeboden in combinatie met een supervisiegroep ‘Implementeren van HSP-thema’s in je praktijk’.
De logica van hoogsensitiviteit verklaart voor HSP vaak meer dan diagnostiek. En het geeft mensen de controle terug om hun eigen leven te sturen op een manier die bij hen past. Hoe kun je dit inbouwen in je eigen praktijk?
Wat ga je leren in de training Hoogsensitiviteit Professioneel gezien?
1. Leren herkennen en benoemen van HSP thema’s in de levensloop
2. Strategieën van hoogsensitieve personen herkennen
3. Hoogsensitiviteit als verklaringsmodel hanteren en onderscheiden van de DSM.
4. Je leert werken met de Cirkel van Overprikkeling, preventie van burn-out bij HSP en stress gerelateerde klachten
5. Je maakt kennis met de Grensbewustzijn methode en de invloed van grensoverschrijdingen
6. Er wordt gekeken hoe je hoogsensitiviteit kunt implementeren in je praktijk.
Voor wie?
Deze training is geschikt voor praktiserende coaches en/of counselors en voor professionals voor wie coaching een belangrijk onderdeel van het werk is. Deze training is tevens zeer geschikt voor mensen in de zorg en GGZ therapeuten. De opleiding is ook aantrekkelijk voor professionals die zich willen bekwamen in hoogsensitiviteit en zich de basisconcepten van de hoogsensitiviteit in een overzichtelijke en afgebakende periode van een halfjaar eigen willen maken.
Vereisten om deel te kunnen nemen:
Voor deelname aan de training hoogsensitiviteit voor professionals is een hbo werk- en denkniveau en een relevante werksituatie (of zicht daarop) vereist.
Technologie-eisen
Om in een online training de best mogelijke ervaring voor jou en alle deelnemers te garanderen, heb je een goed werkende computer, tablet of een laptop nodig. Eventueel kan het via een smartphone, maar dit raad ik niet aan. De minimale vereisten om de onlinetrainingen goed te kunnen volgen, zijn dat je beschikt over een webcam, een koptelefoon of oortjes, een microfoon en een goede internetverbinding.
Prijs
€ 595
Groepsgrootte
minimaal 4 - maximaal 8
Niveau
Beginnend
Duur van de training
4 maanden
Tijdsinvestering
6 dagdelen
Trainer
Brigitta Derksen
Hoogsensitiviteit professioneel gezien
Tol, A. (2014). Hoogsensitiviteit professioneel gezien: Sensitiviteit als verklaring onder psych(osomat)ische klachten. Amsterdam: Boom/Nelissen. Hoogsensitiviteit professioneel gezien
In de reguliere hulpverlening is er maar moeizaam en aarzelend kennis van hoogsensitiviteit. Omdat het geen diagnose is, weet men vaak niet wat men ermee aan moet. Weer een etiket erbij? Annek Tol schreef dit boek voor coaches en hulpverleners die hoogsensitiviteit beter willen kunnen plaatsen in de hulpverleningspraktijk. Wat is het, wat kun je ermee, wat is er nodig in de hulpverlening aan HSP? Een schat aan ervaringen, herkenning, visie op de hulpverlening en de belangrijkste thema’s in de hulp aan HSP, waaronder: inzicht in overprikkeling.
De herkenning van hoogsensitiviteit vormt een omslagpunt in het leven van hoogsensitieve personen. Het is voor hen een eyeopener om te begrijpen hoe dit van invloed is op hun dagelijks functioneren. Hoogsensitiviteit professioneel gezien is een nuchter boek voor hulpverleners waarin de dilemma’s en de argwaan rond hoogsensitiviteit ter sprake worden gebracht. Het biedt de theoretische basis die nodig is om te begrijpen wat hoogsensitiviteit is, hoe je dit herkent en hoe het van invloed is op cliënten. Het geeft een nieuwe visie op de plaats die hoogsensitiviteit in de hulpverlening kan innemen.
Dit boek is geschreven voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, coaches en zorgcoördinatoren. Het reikt hen een denkkader aan waardoor ze de logica van hun cliënten beter gaan begrijpen. Ook worden de kernpunten benoemd die in de hulpverlening rond hoogsensitiviteit van belang zijn.
Helaas is mijn collega en vriendin Annek Tol in 2018 onverwacht overleden. Maar haar nalatenschap met het boek Hoogsensitiviteit professioneel gezien, biedt zoveel waarde, waardoor dit boek centraal staat in de training Hoogsensitiviteit voor Professionals.