Hoogsensitiviteit training

17352449 - a woman is sitting on the beach inside a bubble with peace and tranquility she is meditating and there are sparkles
Hoogsensitiviteit training
Voor meer rust en ontspanning in je leven.

HOOGSENSITIVITEIT TRAINING

Hoogsensitiviteit – ook wel HSP (Highly Sensitive Person) genoemd – is een begrip uit de psychologie dat in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine Aron. In Nederland werd het begrip pas geïntroduceerd toen haar boek The Highly Sensitive Personin 2002 in het Nederlands werd vertaald.

Een hoogsensitief persoon is iemand die veel waarneemt en ook intens waarneemt. Deze waarneming kan tot overprikkeling leiden. Hoogsensitiviteit is géén aandoening of stoornis, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk dat bij ongeveer 10% tot 15% van de mensen voorkomt. ‘De’ hoogsensitieve persoon bestaat niet. Deze eigenschap wordt gekleurd door andere persoonlijkheidskenmerken, door opgedane levenservaringen en door de context waarin je je bevindt. In de praktijk blijkt dat de manier waarop individuen omgaan met de dagelijkse overdosis aan prikkels, heel individueel is en afhankelijk van andere karaktereigenschappen en opvoedingspatronen. Hoogsensitiviteit is slechts één eigenschap, naast vele andere die we bezitten. Het is daarom een illusie te denken dat hoogsensitieven in alles op elkaar lijken.

Wil je weten of jij een HSP bent? Neem contact op.

Wat is het Hoogsensitiviteit programma?

Als Highly Sensitive Person (HSP) verwerk je alle zintuigelijke indrukken heel diepgaand, zoals ruiken, voelen, zien, horen en proeven. Het kan het zijn dat je niet goed weet hoe je met die gevoeligheid en alle prikkels om moet gaan, waardoor je bepaalde klachten hebt. Klachten zoals stress, piekeren, angsten, vermoeidheid en overprikkeling komen helaas veel voor bij HSP’ers. Tijd voor verandering dus. In deze training leren we je precies wat hoogsensitiviteit inhoudt, hoe je ermee omgaat en hoe je deze mooie eigenschap inzet als kracht! 

Deze training is een compacte training. In acht avonden om de twee weken: wat is in wezen hooggevoeligheid? Hoe werkt hoogsensitiviteit door in je leven? Wat zijn de effecten? hoe ga je er mee om, hoe werkt het door op je relaties, op je werk? Wat is je stijl van leven, hoe ga je om met je energie? En waar zit voor jou de winst?
 
Doel is om een voor jou meer passende stijl van leven te vinden, om stress en overprikkeling tegen te gaan, om je kwaliteiten te ontdekken en methodes te leren om weer energie op te doen. Om jezelf weer te waarderen om wie je bent. 

De online hoogsensitiviteitstraining bestaat uit:

Overprikkeling kan bij een hoogsensitief persoon grote proporties aannemen en leiden tot veel klachten. Zoals elke medaille heeft ook hoogsensitiviteit twee kanten: positieve eigenschappen en minder leuke. Met deze training geef ik je inzicht en handvatten om te kunnen omgaan met je hoogsensitiviteit zodat klachten beperkt blijven en je de kracht van hoogsensitiviteit gaat ervaren.

Niet alleen de tastbare en inzichtbare prikkels beïnvloeden ons. Ook minder goed verklaarbare dingen merken hoogsensitieven (vaak onbewust) op. Ernaar luisteren is een hele kunst. Er vervolgens adequaat mee omgaan is weer een ander verhaal. De omgang met emotionele gevoeligheid, invoelendheid, vermogen zich te verbinden op een diep niveau, maken het leven enerzijds heel rijk, anderzijds heel lastig. Deze training gaat je leren om opnieuw te luisteren naar intuïtieve signalen, naar ons innerlijke kompas.

Nb. Het is een praktische training waarbij je leert omgaan met je hoogsensitiviteit, dit is geen therapiegroep.

Dit is een groepstraining. Deelname aan een groep biedt veel herkenning en erkenning. Er wordt gewerkt met kleine groepen. Naast de groepstrainingen is het ook mogelijk om individueel aan de slag te gaan.

In deze training wordt gewerkt aan vijf componenten:

 • Ben jij HSP (en/of hoogbegaafd)?
 • Wat is HSP precies? 
 • Hoe ga ik met mijn eigen HSP om? 
 • Wat voor een effect heeft dit op mijn stress (gevoeligheid)?
 • Hoe kan ik goed voor mezelf zorgen in relatie tot mijn hoogsensitiviteit?

Verder:

 • Mogelijkheid om online vragen te stellen aan de trainer.
 • Online bronmateriaal, psycho-educatie en videomateriaal.
 • Meditatieoefeningen voor thuis.

Nb. Het is een praktische training waarbij je meditatie integreert in je leven, dit is geen therapiegroep.

Jouw resultaten na de training

De herkenning van hoogsensitiviteit vormt een omslagpunt in het leven van hoogsensitieve personen. Het is een eyeopener om te begrijpen hoe dit van invloed is op het dagelijks functioneren. Hoogsensitiviteit is een praktische training voor hoogsensitieve personen waarin de dilemma’s en de argwaan rond hoogsensitiviteit ter sprake worden gebracht. Het biedt een praktische basis die nodig is om te begrijpen wat hoogsensitiviteit is, hoe je dit herkent en wat de invloed is voor hoogsensitive personen. De training biedt handvatten om op een positieve manier met hoogsensitiviteit om te gaan. 

 • Je leert wat hoogsensitiviteit is;
 • Je leert je eigen hoogsensitiviteit kennen;
 • Je leert je hoogsensitiviteit om te buigen van klacht naar kracht;
 • Je krijgt inzicht in de stressprikkels van een hoogsensitieve en hoe je hier beter mee om kunt gaan;

Voor wie?

Geschikt voor iedereen, man en vrouw, die wil weten wat hoogsensitiviteit is en hoe je daarmee om kunt gaan. Ook als je liever geen hoogsensitief persoon bent, maar je je wel in de eigenschappen herkent.

Vereisten om deel te kunnen nemen:

Er zijn geen voorwaarden om mee te mogen doen met deze training. Je wordt stap voor stap begeleid in het proces van hoogsensitiviteit. Het is een pré als je minimaal over MBO+ beschikt.

Technologie-eisen

Om in een online training de best mogelijke ervaring voor jou en alle deelnemers te garanderen, heb je een goed werkende computer, tablet of een laptop nodig. Eventueel kan het via een smartphone, maar dit raad ik niet aan. De minimale vereisten om de onlinetrainingen goed te kunnen volgen, zijn dat je beschikt over een webcam, een koptelefoon of oortjes, een microfoon en een goede internetverbinding.

Prijs

€ 450

Groepsgrootte

maximaal 8

Niveau

Beginnend

Duur van de training

16 weken

Tijdsinvestering

2,5 uur per week (online) Dagelijks 10 - 45 minuten

Trainer

Brigitta Derksen

Het programma van de hoogsensitiviteit training

Dit is een groepstraining. Deelname aan een groep biedt veel herkenning en erkenning. Er wordt gewerkt met kleine groepen. Naast de groepstrainingen is het ook mogelijk om individueel aan de slag te gaan.

In deze training wordt gewerkt aan vijf componenten:

 • Ben jij HSP (en/of hoogbegaafd?
 • Wat is HSP precies? 
 • Hoe ga ik met mijn eigen HSP om? 
 • Wat voor een effect heeft dit op mijn stress (gevoeligheid)?
 • Hoe kan ik goed voor mezelf zorgen in relatie tot mijn hoogsensitiviteit?
 • Mogelijkheid om online vragen te stellen aan de trainer.
 • Online bronmateriaal, psycho-educatie en videomateriaal.
 • Dagelijkse thuis meditatie oefeningen voor 6 tot 45 minuten per dag

Nb. Het is een praktische training waarbij je meditatie integreert in je leven, dit is geen therapiegroep.