Mindfulness training

Mindfulness

GEGEVEN DOOR BRIGITTA DERKSEN

Mindfulness training

In deze 8 weekse training leer je in een groep hoe je mindfulness kunt integreren. Iedere week komen we bij elkaar om samen te oefenen en te delen.

online mindfulness training

In deze 8 weekse training leer je in een groep hoe je mindfulness kunt integreren. Iedere week komen online bij elkaar om samen te oefenen en te delen.

Mindfulness opfris training

In deze 8 weekse online training herhaal je de Mindfulness training die je reeds in het verleden hebt gevolgd. Je ervaart hierbij een verdieping van wat je reeds geleerd hebt.

Mindfull wandel coaching

Tijdens een mindful wandeling leer je mindfulness integreren in je leven en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

Kies de mindfulness training die bij jou past

Je kunt kiezen voor live bij elkaar komen of online bij elkaar komen. Heb je voorkeur voor een groepstraining of wil je juist individueel? 

€495

training face to face

€495

online training

€225

herhaling

MINDFULNESS TRAINING

Mindfulness (opmerkzaamheid of aandachtigheid) is een wetenschappelijk onderbouwde en veelbelovende stroming binnen de psychotherapie, en wordt gegeven in de vorm van trainingen. Mindfulness helpt je in het hier en nu te zijn en te zien wat er werkelijk is en wat je denkt of wenst dat er is. Op deze manier word je bewuster van jezelf en van de manier waarop je in het leven staat. Zonder oordeel. Mindfulness is hierbij niet alleen een formele techniek waarbij je leert mediteren, maar waarbij je als het ware een nieuwe levenshouding aanneemt.

In het dagelijks leven zijn we met onze gedachten vaak in het verleden of de toekomst. Veel dingen doen we op de automatische piloot, onbewust. Er zijn zoveel dingen die onze inzet en aandacht vragen. Meestal zijn we bezig met wat zich in de toekomst zal voordoen of wat zich in het verleden voordeed, met fantasieën, gedachten of piekeren en oordelen. Zo kunnen we zomaar een groot deel van de dag ‘missen’. Dit patroon is te doorbreken met mindfulness.

Gedurende het hele programma ga je bewust en systematisch werken met de uitdagingen die het dagelijks leven met zich meebrengt. De trainer Brigitta Derksen creëert een veilige en ondersteunende omgeving om mindfulness te integreren in je leven.

Wat is het Mindfulness programma?

Deze online mindfulness training is gericht op degenen die zijn geïnteresseerd in het deelnemen van het MBSR 8-Week programma met anderen, maar de voorkeur geven aan een online training. Omdat ze bijvoorbeeld niet in staat kunnen of willen zijn om fysiek aanwezig te zijn bij de training op locatie in Laren. De gehele cursus wordt live gegeven door middel van videoconferencing via een online platform. In plaats van een persoonlijke ontmoeting, komen we wekelijks online bij elkaar. Een computer en een snelle internetverbinding zijn vereist.  Mobiele apparaten zoals telefoons en tablets worden niet aanbevolen. Het is wenselijk als je een koptelefoon of oortjes gebruikt.

De online Mindfulness training bestaat uit:

Gedurende het hele programma ga je bewust en systematisch werken met de uitdagingen die het dagelijks leven met zich meebrengt. De trainer Brigitta Derksen creëert een veilige en ondersteunende omgeving om mindfulness te integreren in je leven.

Dit is een groepstraining. Deelname aan een groep biedt veel herkenning en erkenning. Er wordt gewerkt met kleine groepen. Naast de groepstrainingen is het ook mogelijk om individueel aan de slag te gaan.

In deze training wordt gewerkt aan vijf componenten:

 • Intake (vereist voor inschrijving)
 • Acht wekelijkse lessen, 2 1/2 uur elk week
 • Een hele dag les op een zaterdag of zondag, tussen de lessen 5 en 7.
 • Begeleide instructie in de mindfulness oefeningen;
 • Bewegen met aandacht en mindful yoga;
 • Groepsdialoog gericht op het vergroten van het mindful bewustzijn in het dagelijks leven;
 • Praktische instructie bij formele en informele mindfulness oefeningen
 • Mogelijkheid om online vragen te stellen aan de trainer
 • Online bronmateriaal, psycho-educatie en videomateriaal
 • Dagelijkse thuis oefenopdrachten voor 45-60 minuten per dag

Je moet bereid zijn om je sterk te engageren om alle lessen bij te wonen en acht weken lang dagelijkse huisopdrachten te oefenen

Als je niet in staat bent om je de geplande lessen bij te wonen, raad ik je aan om voor een andere MBSR-training te kiezen die beter in je agenda past.

Om te beginnen:

 • Kijk naar het lesrooster om de dag en tijd te bepalen die voor jou werken.
 • Bekijk de lessen voor de 8-weekse cursus.
 • Bekijk de technologievereisten, om er zeker van te zijn dat je de benodigde apparatuur voor videoconferencing hebt (of kan krijgen).
 • Vul het aanmeldingsformulier in

Intake (Online)

De eerste stap voor het Stress Reductie Programma is een intake sessie – voordat de training begint. Deze intake is een oriëntatiesessie en is verplicht voor alle deelnemers voordat het programma begint.

Tijdens deze intake heb je de mogelijkheid om:

 • Uit te vinden wat de Mindfulness training inhoudt en om inzicht te krijgen in het 8-weekse Stress Reductie Programma.
 • Vragen te stellen en te onderzoeken of het voor jou geschikt is.
 • Je maakt kennis met de trainer Brigitta Derksen.
 • Ervaring, mindfulnessmethoden- en benaderingen uit de eerste hand te ontvangen die je tijdens het programma gaat leren.
 • Je deelname te bevestigen voor de training en je in te schrijven voor de training die in jouw agenda past.

Nb. Het is een praktische training waarbij je mindfulness integreert in je leven, dit is geen therapiegroep.

Wat levert Mindfulness op?

 • Je ervaart minder stress;
 • Je kunt makkelijker ontspannen;
 • Je kunt beter concentreren;
 • Je leeft meer in het hier en nu;
 • Je geniet meer;
 • Je hebt meer rust in het denken;
 • Je leert beter om te gaan met de coronacrisis

Voor wie?

Een mindfulnesstraining is voor bijna iedereen geschikt die wil werken aan zijn stressniveau en de kwaliteit van het leven wil verbeteren. Er zijn geen speciale voorwaarden om deel te mogen nemen. Als jij behoefte hebt om binnen twee maanden op een aardse manier verandering aan te brengen in de aspecten die bij voordelen van de training worden genoemd, dan is deze training geschikt voor jou.

Vereisten om deel te kunnen nemen:

Er zijn geen voorwaarden om mee te mogen doen met deze training. Je wordt stap voor stap begeleid in het mindfulness proces.

Technologie-eisen

Om in een online training de best mogelijke ervaring voor jou en alle deelnemers te garanderen, heb je een goed werkende computer, tablet of een laptop nodig. Eventueel kan het via een smartphone, maar dit raad ik niet aan. De minimale vereisten om de onlinetrainingen goed te kunnen volgen, zijn dat je beschikt over een webcam, een koptelefoon of oortjes, een microfoon en een goede internetverbinding.

Prijs

€ 495

Groepsgrootte

minimaal 4 - maximaal 8

Niveau

Beginnend

Duur van de training

8 weken

Tijdsinvestering

2,5 uur per week online Dagelijks 60 minuten

Trainer

Brigitta Derksen

Het programma van mindfulness training

Week 1

In de eerste sessie staat kennismaking centraal en wordt er uitgelegd wat mindfulness inhoudt.  Je maakt ervaringsgericht kennis met mindful eten, mindful ademen en de bodyscan, met een speciale nadruk op wat het betekent om volledig betrokken te zijn bij het huidige moment.

 

 

 

Week 2

Perceptie is de sleutel tot mindfulness – hoe je de dingen ziet (of niet ziet) zal voor een groot deel bepalen hoe je reageert. De sessie en de praktijken van deze week vragen je om je percepties, aannames en de manier waarop je de wereld bekijkt te onderzoeken. Je zult leren om de praktijk van de lichaamsscan te gebruiken om een grotere mate van bewustzijn van hoe je reageert op stressvolle situaties te cultiveren. Het veranderen van de manier waarop je waarneemt en hoe je reageert op moeilijkheden en uitdagingen gaat de korte- en langetermijneffecten van stress op je geest en lichaam beïnvloeden.

Week 3

In deze sessie beoefen je verschillende, maar onderling gerelateerde mindfulness oefeningen, zoals Hatha yoga, zittende meditatie en loopmeditatie. Dit is een ideaal moment om je inzichten te delen over je ervaringen met formele beoefening en het integreren van mindfulness in je dagelijks leven. Je zult ontdekken dat er zowel plezier als kracht zit in het aanwezig zijn – je zult direct de reacties op je ervaringen, zoals plezier of ongemak in lichaam en geest, onderzoeken.

Week 4

Door mindfulness te beoefenen, cultiveren we nieuwsgierigheid en openheid naar het volledige scala van onze ervaring, en door dit proces wordt ons vermogen om aandacht te besteden flexibeler. Deze week zal je praktijk zich richten op de ontwikkeling van je concentratievermogen en het systematisch uitbreiden van je bewustzijnsveld. Je leert over de fysiologische en psychologische grondslagen van stressreactiviteit en ervaart mindful strategieën om op een positieve, proactieve manier te reageren op stressvolle situaties.

Week 5

Halverwege deze cursus ben je vertrouwd met de fundamenten van mindfulness en kun jij je richten op een snellere en effectievere toepassing van de specifieke uitdagingen en stressfactoren in jouw leven. Deze week ga je aandacht besteden aan de plaatsen waar je vastzit in herhalende, ongezonde patronen die je kunt ontwapenen door middel van mindfulness. Je gaat ook leren hoe je mindfulness toepast op het kritieke momenten dat je een fysieke sensatie, intense emotie of aandoening ervaart, met speciale aandacht voor het verkennen van het effect van reactiviteit in gezondheid en ziekte. Je leert ook de grondbeginselen van interpersoonlijke mindfulness – het toepassen van bewustwording en aanwezigheid op momenten dat communicatie moeilijk of vol met sterke emoties wordt. Je gaat directe ervaring opdoen met verschillende stijlen voor een effectievere en creatievere interpersoonlijke communicatie.

Week 6

Veerkracht of “stress hardheid” is ons vermogen om terug te keren naar het evenwicht na stressvolle situaties. Deze week richt je je op transformationele copingstrategieën om jouw innerlijke middelen te verbreden en je veerkracht te vergroten door middel van mindfulnessoefeningen. Je leert ook de grondbeginselen van interpersoonlijke mindfulness – het toepassen van bewustwording en aanwezigheid op momenten dat met onze gedachten bezig gaan. Je krijgt handvatten hoe je met ongewenste of ondermijnende gedachten om kunt gaan.

 

 

 

 

 

Week 7

Mindfulness is het meest effectief wanneer het een levenslange verbintenis is. Deze week ga je de vele manieren verkennen waarop je mindfulness vollediger en persoonlijker in uw leven kunt integreren. Het hebben van een toegewijde regelmatige oefening voor mindfulness-meditatie is belangrijk en heilzaam. En het is net zo belangrijk om een breder gevoel van bewustzijn en aanwezigheid te brengen aan elk moment in je leven en om niet-oordelende mindfulness te gebruiken in je zelfreflectie en besluitvormingsprocessen. Je leert hoe je de discipline en flexibiliteit van de dagelijkse praktijk kunt behouden als de omstandigheden in de loop van je leven veranderen.

Week 8

In de laatste week van het programma krijg je een compleet overzicht van alles wat je in de loop van de cursus hebt geleerd, met de nadruk op het vasthouden van het momentum dat je hebt opgebouwd in de komende maanden en jaren. Je leert over de middelen die je ter beschikking staan om mindfulness in nieuwe richtingen na te streven naarmate je leven en praktijk evolueert. Je leert ook over de ondersteuningssystemen die bestaan om je te helpen verder te integreren, te leren en te groeien. De laatste les creëert een bevredigende afsluiting door zowel het einde van dit programma als het begin van de rest van je leven te eren.

Stiltedag

Stilte dag (online)

De stiltedag is een dag van 10:00 tot 16:00 uur. Tijdens deze stiltedag raak je vertrouwd met de mindfulnessoefeningen die bedoeld zijn om je te helpen bij het gefundeerd en effectief integreren van het gebruik van mindfulness in meerdere situaties in je leven, terwijl je tegelijkertijd wordt voorbereid op het gebruik van mindfulness tot ver na de het MBSR-programma.

Deze hele dag durende les vindt plaats tussen week vijf en zeven. Het intensieve karakter van deze sessie is bedoeld om je te helpen bij het integreren van het gebruik van MBSR-vaardigheden in meerdere situaties in jouw leven. Als je de afgelopen zes weken dagelijks de mindfulnessoefeningen hebt geoefend, ben je beter voorbereid om zoveel mogelijk van deze dag te profiteren.

*Let op: de hele dag les voor online MBSR vindt ook online plaats, maar is in overleg ook live op locatie mogelijk.

veel gestelde vragen

De wekelijkse bijeenkomst is 2,5 uur. Tijdens de bijeenkomst bespreken we het huiswerk, delen we de ervaringen met het oefenen en wordt er psycho-educatie gegeven.

Het huiswerk is voor 6 dagen per week gemiddeld 1 uur per dag. Het huiswerk bestaat uit 45 minuten meditatie en korte informele dagelijkse oefeningen.

Het kan zijn dat je ziek bent of andere bijzondere omstandigheden waardoor je niet kunt komen, op zich is dit geen probleem. Advies is wel om in die week wel te blijven oefenen. Mocht je vooraf al weten dat je 2 bijeenkomsten niet aanwezig kunt zijn, dan adviseer ik je om een volgende training te kiezen.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden een mindfulness training die wordt gegeven door een categorie 1 trainer. Brigitta Derksen is een categorie 1 trainer en is aangespten bij het VMBN.

Het is mogelijk om de training individueel te volgen. Je mist dan wel de meerwaarde die een groep brengt, maar je kunt aan de andere kant wel de wekelijkse bijeenkomsten op een voor jouw geschikt moment plannen.

Mocht je meer vragen hebben, neem dan contact met ons op. Contact Us

Onze deelnemers zeggen

"Deze training heeft meer opgebracht dan ik had verwacht! Ik heb het doel 'meer balans tussen werk en privé' inmiddels (voor mijn gevoel) bereikt, zonder de passie voor mijn beroep kwijt te raken. Het mediteren brengt mij ook meer bij mijzelf en geeft mij kalmte en rust."
Denise S.
"Deze mindfulness training was een zeer, zeer prettige ervaring in een roerige tijd van mijn leven. Het heeft me rust gegeven en ik heb mijzelf weer terug gevonden."
Anita P.
"De mindfulness training heeft me meer rust in mijzelf gegeven. Meer tijd voor mijzelf, voor ontspanning en meditatie door te zijn. Hierdoor is is er meer balans gekomen en ben ik zelfbewuster. "
Gerrie v. B.
"Ik ervaar veel meer rust zonder mij daar schuldig over te voelen. Ik ervaar minder behoefte om perfect te zijn en kan makkelijker mijn grenzen aanvoelen"
Hans H.

schrijf je in voor een online

Mindfulness training

Maak kennis met mindfulness en ervaar de rust, de ontspanning en ervaar de mooie momenten die het leven met zich mee brengt.