17352449 - a woman is sitting on the beach inside a bubble with peace and tranquility she is meditating and there are sparkles
Transactionele Analyse Training
Voor meer rust en ontspanning in je leven.

TRANSACTIONELE ANALYSE TRAINING

Transactionele Analyse is een communicatiemodel en een ontwikkelingstheorie. De TA-trainingen bieden kennis, inzicht en vaardigheden met betrekking tot de zichtbare én onderliggende dynamiek in de communicatie tussen mensen. Daarnaast geeft TA een helder en inzichtelijk referentiekader om de persoonlijke ontwikkeling van mensen en organisaties te observeren en te begrijpen. 

De TA gaat ervan uit dat ervaringen in de vroege levensjaren ervoor zorgen dat een mens besluiten neemt over zichzelf en zijn omgeving. Deze positieve of negatieve besluiten zijn van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop (het zogenaamde script). Groei en ontwikkeling worden geremd door negatieve besluiten, terwijl positieve besluiten een stimulerende invloed hebben. De training(en) zijn erop gericht de scripts te analyseren en door gedragsveranderingen te proberen het script om te buigen. 

De TA gaat ervan uit dat de mens steeds weer opnieuw de strategieën uit zijn kindertijd toepast, ook als dat tot pijn of mislukking leidt. Door ervaringen in de vroege levensjaren neemt de mens al in zijn jeugd besluiten over hoe hij in zijn verdere leven met zichzelf en zijn omgeving om zal gaan. Deze positieve of negatieve besluiten zijn van invloed op de kwaliteit van de verdere levensloop. Groei en ontwikkeling worden geremd door negatieve besluiten: “ik ben niet OK” of “jij bent niet OK”. Terwijl positieve besluiten een stimulerende invloed hebben “ik ben OK en jij bent OK”. Er worden drie soorten scripts onderscheiden: die van de winnaar, de verliezer en de niet-winnaar. Deze drie typen scripts kunnen zich ook afspelen binnen één en dezelfde persoon. 

Wat is het transactionele analyse programma?

We kijken vanuit TA naar: eigen patronen, je script, de communicatie tussen jou en anderen, het Spel en de dramadriehoek die daaruit voortkomt. Je leert je patronen en gedrag te begrijpen zodat je het zou kunnen veranderen als je dat zou willen.  

Transactionele Analyse is een communicatiemodel en een ontwikkelingstheorie. Het biedt inzicht in de communicatie tussen mensen en de patronen die we hebben. Door in de training hiermee aan de slag te gaan, leer je de persoonlijke ontwikkelingen van jezelf en anderen te observeren en analyseren. En misschien nog wel het belangrijkst: je leert patronen en gedrag te begrijpen.  

 • Acht tweewekelijkse online bijeenkomsten via Zoom van 60 minuten.
 • Begeleide instructie over oefeningen.
 • Groepsdialoog gericht op het vergroten van het communicatieproces in het dagelijks leven.
 • Theoretische informatie over  Transactionele Analyse.
 • Mogelijkheid om online vragen te stellen aan de trainer.
 • Online bronmateriaal, psycho-educatie en videomateriaal.
 • Meditatie oefeningen om thuis te oefenen.

Nb. Het is een praktische training waarbij je meditatie integreert in je leven, dit is geen therapiegroep.

Jouw resultaten na de training

Je krijgt inzicht in de persoonlijke en professionele ontwikkelingsmogelijkheden die een TA training je biedt.

 • Je leert interne communicatieprocessen begrijpen;
 • Je leert waarom en hoe anderen op jou reageren;
 • Je leert bewuster en effectiever communiceren;
 • Je leert hoe je kunt communiceren in moeilijke gesprekken;
 • Je werkt aan je persoonlijk bewustzijn;
 • Je leert hoe je ineffectieve patronen kunt herkennen en veranderen.

Voor wie?

Geschikt voor iedereen die zijn of haar communicatie wil verbeteren. En wil kennismaken met de theoretische achtergrond van TA.

De opleiding is ook aantrekkelijk voor professionals die zich willen bekwamen in de basisconcepten van de TA. Voor deelname aan de TA-training is een hbo werk- en denkniveau gewenst.

Vereisten om deel te kunnen nemen:

Er zijn geen voorwaarden om mee te mogen doen met deze training. Je wordt stap voor stap begeleid in het proces van transactionele analyse. Het is een pré als je beschikt over MBO+ niveau.

Technologie-eisen

Om in een online training de best mogelijke ervaring voor jou en alle deelnemers te garanderen, heb je een goed werkende computer, tablet of een laptop nodig. Eventueel kan het via een smartphone, maar dit raad ik niet aan. De minimale vereisten om de onlinetrainingen goed te kunnen volgen, zijn dat je beschikt over een webcam, een koptelefoon of oortjes, een microfoon en een goede internetverbinding.

Prijs

€ 495

Groepsgrootte

maximaal 8

Niveau

Beginnend

Duur van de training

16 weken

Tijdsinvestering

2,5 uur per 2 weken Dagelijks 10 - 30 minuten

Trainer

Brigitta Derksen

Het programma van de transactionele analyse training

Week 1

Kennismaking, wat is TA, de verschillende communicatiestijlen en er wordt aandacht besteed aan de verschillende ego-posities.

Week 2

Persoonlijke communicatiestijl, egotoestanden van mezelf en de ander.

Week 3

Levensscript en besluiten.

Week 4

Levensposities en het OK-vierkant.

Week 5

Herkennen van eigen levensposities, psychologisch spel en het beïnvloeden daarvan.

Week 6

Strooks, Rackets en Script. Gevoelens, behoeften en het lichaam.

Week 7

Het Spel, elementen van Spelen.

Week 8

Dramadriehoek, uit Script en Spel.