Op locatie in Laren: eerste en laatste bijeenkomst van 10:00 – 16:00.
Bijeenkomst 2 tot en met 5 zijn online via zoom 9:30 – 12:00 uur.
Als je moeite hebt met je eigen grenzen te voelen en aan te geven, dan is dit dé training voor jou! We hebben allemaal een persoonlijke ik-grens. Die grens ervaren en voelen we vooral wanneer iemand er overheen gaat of wanneer we zelf aan onze grens voorbijgaan. Op dat moment loop je leeg. Het liefst ken jij je eigen ik-grens goed en handel je hier bewust naar voordat je er overheen gaat. Hier hoef je geen muur voor op te trekken: dit kan ook heel goed samengaan in verbinding met je omgeving. En dat is waar we in deze training mee aan de slag gaan.
Ervaar jij veel gevoelens van anderen? Voel jij je vaak verantwoordelijk voor de ander? Dan is deze training echt een aanrader voor jou.
Het creëren van een ik-grensbewustzijn, betekent dat je een gevoel en bewustzijn ontwikkelt om grenssituaties waar te nemen en vorm te geven op een manier die goed voelt. Van het verzorgen van je eigen tuin, het flexibel openstellen en afsluiten van de poort, tot het aanvoelen of je andermans grens mag naderen. De ik-grens helpt je te begrijpen hoe je in de wereld staat en hoe je omgaat met anderen in de omgeving of situaties. Met een goed werkend, beschermend grensbewustzijn spaar je veel energie, win je aan zelfvertrouwen en innerlijke rust. Ofwel: zonder ik-grens geen innerlijke wereld. Zonder innerlijke wereld geen zelf.
Gedurende een periode van zes weken komen we één keer per week samen. De eerste training en de laatste training komen we van 10:00 – 16:00 uur live bij elkaar. Bijeenkomst 3 tot en met 6 zijn online via zoom. De training bestaat in totaal uit 8 dagdelen.
Aan het begin van de training krijgen je de geleide verbeeldingsoefeningen en elke week wordt er dagelijks slechts één nieuwe oefening geoefend. De voorstellingsoefeningen duren tussen zeven minuten en achttien minuten. Daarnaast krijgen je elke week huiswerk mee. Dit bestaat uit het bijhouden van een dagboek over een specifiek aspect van het interpersoonlijke aandachtrepertoire. De dagelijkse oefentijd, inclusief het schrijven in het dagboek, bedraagt ongeveer twintig minuten.
Week 1: Kennismaken en introductie van de Binnen- en buitenwereld, BEGOOV* elementen en tuinmetafoor.
Week 2: Functies van de mentale zelfgrens en het neerzetten van een natuurlijke grens.
Week 3: Oefenen met een natuurlijke grens aangeven, bewuste waarneming van de buitenwereld’.
Week 4: Bewuste waarneming van de innerlijke wereld, contact maken met eigen gevoelens en werken met compassie. Contact maken met gevoelens van een ander persoon, resonantie, mededogen.
Week 5: Oefenen met vanuit onze eigen tuin contact te maken met de buitenwereld, ontwikkeling van dit vermogen.
Week 6: Verschillende kwaliteiten van het gedissocieerd zijn, theorie of mind.
Week 7: Kennismaken met de dissociatieschaal.
Week 8: Met de aandacht in de intrapersoonlijke wereld van de ander, empathie.
IK-GRENSBEWUSTZIJN
Deze 6-wekelijkse ik-grensbewustzijns training (8 dagdelen) is bedoeld voor iedereen die wil leren om én contact te komen met zich zelf én bewust wil omgaan met zijn grens. Op deze manier kun je je beter beschermen voor de gevoelens en emoties van anderen.
Als je merkt dat je uitgeput raakt als je met anderen in gesprek bent, dan is deze training geschikt voor jou! Deze training is dus ook heel geschikt voor coaches en therapeuten.
Deze training is kan ook onderdeel zijn van een programma om in je eigen kracht te komen, in het bijzonder voor hoogsensitieve en overgevoelige personen. Het jaarprogramma programma bestaat uit verschillende onderdelen:
Er zijn geen voorwaarden om mee te mogen doen met deze training. Je wordt stap voor stap begeleid in het ik-grensbewustzijns proces.
Online werkboek
Geleide oefeningen
De training is naast de live trainingsdagen ook via een online platform en via een app te volgen.
6 bijeenkomsten, 2 live bijeenkomsten van 6 uur en 4 wekelijkse online bijeenkomsten van 2,5 uur
Beginnend
Om in een online training de best mogelijke ervaring voor jou en alle deelnemers te garanderen, heb je een goed werkende computer, tablet of een laptop nodig. Eventueel kan het via een smartphone, maar dit raad ik niet aan.
De minimale vereisten om de onlinetrainingen goed te kunnen volgen, zijn dat je beschikt over een webcam, een koptelefoon of oortjes, een microfoon en een goede internetverbinding.
Bekijk de systeemvereisten voor het online vergaderplatform Zoom
Probeer een testbijeenkomst uit
Test jouw audio en video in het programma van Zoom
Bekijk eventueel een videotutorial over het gebruik van Zoom